Kontanthjælpsdebatten er blevet fordømmelsernes slagmark

Posted on Updated on

Bliver man fattig af at leve på kontanthjælp?

En diskussion der accelererede voldsomt, da Dovne-Robert og Fattig-Karine gjorde sin entre på den danske mediescene. Og Fup og Fakta har fløjet gennem luften lige siden. Nogle vifter økonomiske tal og statistiker rundt i luften og siger at, man ikke bliver fattig af at leve på kontanthjælp. Andre fremviser talrige eksempler på familier på kontanthjælp som kun lige klarer dagen og vejen. Politikerne nærmest kæmper om retten til at bekræfte, at man godt kan både leve og overleve på en kontanthjælp, understreget med et: ”Det er jo ikke meningen, at kontanthjælp skal være en permanent ydelse, blot en midlertidig løsning.”

Det er lige til at blive forvirret af.

Hvad er sandheden egentlig?

Hvem sidder inde med sandheden?

Er der da overhovedet EN sandhed?

Sagen er vel den, at det er noget nær umuligt at trække en streg i sandet og hævde, at alle til højre for stregen er fattige.
Det som økonomiske slår til for den ene, er ikke nødvendigvis nok for den anden. Ingen mennesker lever identiske liv, ingen deler identiske historier eller har identiske forudsætninger og muligheder til rådighed.
Det ved de fleste godt. Alligevel er der en tendens til at antage, at kontanthjælpsmodtagere er lige så ensartede som homogeniseret mælk.
Denne bizarre forudindtagede holdning danner udgangspunkt for manges fordømmelse af de kontanthjælpsmodtagere, der er så frække at klage deres nød.
For når man er ”på nas” hos skatteborgernes pengekasse, har man ikke ret til at klage sin nød.
Der findes jo andre i verden, som har det meget værre, og kontanthjælpen er en luksusydelse, som man skal være taknemmelig for!

Desværre har kontanthjælpsdebatten længe været præget af fordomme og fordømmelser. Ikke blot blandt politikerne, men også blandt borgerne. Hvis man betvivler dette, kan man blot læse kommentarerne til en artikel om at være fattig forsørger på kontanthjælp. De er en skraldespand fyldt med sure opstød og fordømmende udsagn.
Det er lige til at blive i dårlig humør af at læse.

Kommentarerne afspejler samtidig også den forvirring, der hersker omkring spørgsmålet: Bliver man fattig af at være på kontanthjælp?
Den type spørgsmål kan kun besvares med et ja eller nej, og sandheden er ikke en ensartet størrelse.
Der kan være gæld eller udgifter til medicin m.m. som gør at rådighedsbeløbet skrumper. Gælden behøver ikke stamme fra overforbrug, men kan være resultatet af en konkurs, en skilsmisse, en tvangsauktion, ja, der kan være alle mulige gode og reelle grunde til, at man er havnet i en gældssituation. En situation som man absolut ikke skal straffes moralsk af omverden for at være havnet i.
Der ud over kan der være sociale udfordringer, psykiske lidelser og et hav af andre forhold, som påvirker ens livssituation og måde at agere på.

Min pointe er, der kan være mange forskellige faktorer, som gør, at den enkeltes reelle rådighedsbeløb ikke kan brødføde en familie.
Disse nuancer betyder, at det ikke er holdbart at bruge de to mest dominerende og generaliserende argumenter:

  1. Hvis jeg kan leve godt på kontanthjælp, så kan du også. Det må være din prioritering, den er galt med.
  2. Når kontanthjælpen lægges sammen med diverse tilskud, så har du mere end nok til rådighed.

Jeg skal ikke sætte mig til dommer, for måske holder disse 2 argumenter rent faktisk vand i nogle tilfælde. Men jeg er også overbevist om at, de ikke kan generaliseres til at dække alle personer eller familier på kontanthjælp.

Så jeg siger det lige igen: Fattigdoms debatten er blevet alt for unuanceret.
Der hersker en uhyggelig antagelse om at mennesker, der har brug for økonomisk hjælp fra fælleskassen, bevist forsøger at snyde og udnytte systemet. Den uholdbare og overgeneraliserende antagelse får fordømmelserne til at flyve vildt gennem luften, hver gang nogen kobler kontanthjælp med fattigdom. Kommentarfelterne til artikler om fattige i Danmark er blevet en slags offentlighedens moralske skafot, hvor mening mand verbalt kan tæve løs på andre og frit lufte sin indestængte vrede og forargelse.

Lad os slå det fast en gang for alle: Der findes fattige mennesker i Danmark. Og nej, det er ikke nødvendigvis deres egen skyld, eller samfundets skyld. Det er et uheldigt sammenfald af en lang række omstændigheder, som gør oddsene sværere for nogle end for andre.

Så hvorfor skal alle kontanthjælpsmodtagere absolut dømmes over en kam?

Skriv en kommentar